- by dratilla
Kepçe Kulak Kader Değildir: Aynalardan Korkmayın
Kulakların aşırı belirgin olduğu ve dikkat çektiği, yüz görünümünü olumsuz etkilediği bir durumdur “kepçe kulak” deformitesi. Neredeyse hepimizin çocukluk dönemlerimizde, kulakları aşırı belirgin olduğu için, arkadaşları arasında alay konusu olan tanıdıklarımız olmuştur. Meslek yaşantım boyunca, arkadaşlarından utandığı için psikolojik travma yaşayan çocuklardan, kulağının görüntüsünden dolayı saçlarını toplayamayan bireylere kadar pek çok hastamın sorunlarını çözme fırsatım oldu. Estetik ve Plastik cerrahlar olarak bizler, kepçe kulak ameliyatı ile sadece güzel bir yüz görünümü sağlamakla kalmayıp, aynı zamanda bireyler için ciddi psikolojik travma nedeni olan bir sorunun çözümüne katkı sağlamaktayız.
Tabiî ki aşırı belirgin ve büyük kulakların yanı sıra, şekli bozuk, deforme olmuş veya gelişimini tamamlayamamış kulakların düzeltilmesinde, yine biz plastik cerrahların başarıyla gerçekleştirdiği uygulamalar arasında yer almaktadır.
Kepçe kulak ameliyatı hangi yaşlarda yapılmalıdır?
Genel olarak kulakların 6 yaş civarında gelişimlerini tamamladıkları kabul edilmektedir. Dolayısıyla, olası psikolojik travmaların önüne geçmek için, özellikle okul çağı öncesinde 6-7 yaşları civarında kulakla ilgili şekil bozukluklarının düzeltilmesi ve kepçe kulak ameliyatlarının yapılması önerilir. Bu dönem operasyonun yapılabileceği en erken yaş dönemi olarak kabul edilirse, bunun üzerindeki her yaşta, operasyona engel bir durumu olmayan tüm bireylerde, kepçe kulak ameliyatı gerçekleştirilebilir. 40 yaş üzerinde kepçe kulak ameliyatı yaptığım yüzlerce hastam olduğunu burada rahatlıkla söyleyebilirim.
Kepçe kulak ameliyatı nasıl yapılır?
Otoplasti dediğimiz kepçe kulak ameliyatı, genellikle lokal anestezi altında ve sedasyon uygulaması ile gerçekleştirilir. Lokal anestezi ile müdahalenin mümkün olmadığı durumlarda ise, güvenli bir şekilde genel anestezi altında operasyon mümkündür. Ancak kepçe kulak estetiği için genel anestezi kullanılması oldukça nadirdir ve sıklıkla çocuk yaş grubunda tercih edilir. Operasyon süresi yapılacak işleme göre değişmekle birlikte yaklaşık 1 saatdir. Bu operasyonda kullanılacak pek çok farklı teknik mevcuttur, hastanın ihtiyacı ve cerrahın tercihine göre yöntem değişmekle birlikte, genelde kulak arkasından kimsenin anlamayacağı bir kesiden girilerek gerekli düzeltme işlemleri yapılır. Elde edilen sonucun kalıcı olması için sıklıkla birkaç yöntemin kombinasyonunu tercih edilmektedir.
Kepçe kulak ameliyatı sonrası dönem nasıldır?
Hastanedeki birkaç saatlik istirahatten sonra hastamızı bir bandajla evine gönderiyoruz. Kepçe kulak ameliyatında kulak arkası için estetik ve eriyen dikiş kullandığımız için dikiş alınmasına gerek kalmıyor. Operasyondan sonraki özellikle ilk 2-3 gün kulakların hafif şişlik ve morluk görülebilir. Kulak estetiğinden sonraki 2. yada 3. günde bandajı açıyoruz ve kulakları koruyacak bir sporcu bandı uygulamasına geçiyoruz. 7-10 günlük bu sürecin ardından ise 4-6 hafta akşamları yatarken bandaj kullanmaya devam ediyoruz. Bu 4-6 hafta süresince voleybol, güreş vs. gibi kulağa travma oluşturabilecek aktif sporlardan uzak durmak gerekiyor.
Sonuç olarak artık saçlarınızı istediğiniz gibi toplayabiliyor ve herhangi bir çekinceye gerek kalmadan sosyal ortamlara girebiliyorsunuz. Uygulanan kıkırdak şekillendirici yaklaşım sayesinde acaba kulaklarım açılırmı endişesi taşımadan, aynalara istediğiniz zaman rahatça bakarak ve kendimizle barışık bir şekilde yaşantımıza devam ediyoruz. Yani hayata daha güzel bakıyoruz!
Kepçe Kulak Neden Olur?
Genetik nedenlerden kaynaklı olan kepçe kulan, aynı zamanda doğumdan kaynaklı da olabilmektedir. Küçük yaşlardan itibaren ameliyat edilebilen kepçe kulak tedavisi zannedildiğinden çok daha kolay bir operasyondur. Kepçe kulak ameliyatı uzman cerrahlar tarafından gerçekleştirilerek, kulağın normal bir forma kavuşmasını sağlayacaktır.
– Kulak genişliği ve açılarının fazla olması
– Kulak arkası kemik fazlalığı
– Kulak kıkırdaklarının gevşek bir yapıya sahip olması
– Kulak üst kısmındaki kıvrımların oturmamış olması
– Kulakların birbirinden farklı biçimlenmesi
– Kulak kıkırdak kısmının hiç olmaması
Durumlarında da kulak ameliyatları yapılarak, kulağın normal bir forma kavuşturulması mümkündür. Genetik ve diğer etmenlerden kaynaklı olabilecek kulak hasarları için operasyonlar 6 yaşından itibaren yapılabilir.